7 knep som folk med fin hud gör varje dag

Finns det några hemligheter bakom en vacker hud, eller har människor med fin hud bara bra gener? Även om du har bra gener från dina föräldrar så har det inte så stor betydelse, det är de rutinerna du följer varje dag som räknas.

Vi känner alla den personen som alltid har fin hud – och utan smink så har de ett naturligt glow. De vanorna vi har är avgörande för hur våran hud mår. Folk med fin hud har ofta en del vanor gemensamt, detta är några rutiner de följer varje dag.

1. Rengör ansiktet varje kväll

Det kan vara frestande att hoppa rätt till sängs efter en lång dag, men att ta några extra minuter för att ta bort sminket noggrant är avgörande för en fin och ren hud. Smink som ligger kvar på huden över natten täpper till porer och leder till orenheter i huden. Inte bara det, fria radikaler från miljön runt omkring oss – som kommer från luftföroreningar, stannar kvar på huden när du inte rengör noggrant.

Fria radikaler gör så att kollagen bryts ned och leder till att linjer och åldrande hud utvecklas. Hitta bra rengöringsprodukter, och ta först bort sminket innan du rengör huden. Varje kväll.

2. De tar kosttillskott

Folk med fin hud tar ofta tillskott som innehåller kollagen varje dag. Kollagen är en av de vitala byggstenarna i vår hud, och med åren så producerar vi mindre och mindre av kollagen desto äldre vi blir. Detta resulterar bland annat mindre elastictet i huden och flera rynkor. Även om kollagen finns i några av livsmedlen vi äter, så tar inte kroppen upp det så enkelt. Kollagen är ett stort protein som behöver brytas ned innan det kan absorberas.

Ett tillskott av högkvalitativt kollagen uppdelas till hydrolyserat kollagen som har en mindre molekylstorlek, och är därmed enklare för kroppen att ta upp. Studier visar att dessa tillskotten kan förbättra rynkor, återfukta och reducera elasticitet.

3. De skyddar sig mot solen

Det bästa du kan göra för din hud är att använda solskyddsfaktor. UV-strålarna får i en ny studie skulden för hela 80 procent av de synliga tecken på åldring av huden. Solen bidrar inte bara till rynkor, men också mindre elasticitet, textur och pigmenteringar. Solning ökar i tillägg risken för cellförändringar och hudcancer. UV-strålar från solen bryter ned kollagen, proteinet som håller huden elastisk.

Brist på kollagen leder till rynkor. Det är en kombination av solens direkta skadliga effekt på huden och nedbrytningen av kollagen som gör den till något vi bör skydda oss mot.

Oavsett hur mycket vi älskar en «fräsch solbränna», så är det inget hälsosamt med det. Att du är solbrun är inget annat än ett tecken på att din hud har blivit skadad av solen och producerat melanin i ett försök på att skydda sig själv. Om du fortfarande vill bli brun? Använd brun utan sol-produkter i stället.

4. De använder BRA hudvårdsprodukter

Att använda bra hudvårdsprodukter för att få finare hud handlar inte om att lägga en hel årslön på massa produkter, men att ta reda på vad just din hud behöver och köpa några bra produkter. Starta med att ta reda på vilken typ av hud du har – torr, känslig, fet, kombinerad eller normal hud. Därmed kan du ta reda på vilka produkter som passar dig.

Många människor köper produkter baserat på vad andra använder, eller vad som syns på reklam. Då slutar det ofta med att man använder fel produkter, och kanske också dåliga produkter som gör mer skada än nytta för huden. Hudvårdsprodukter ska rengöra, återfukta, skydda och behandla.

Investera i ett bra C-vitamin serum för din hudtyp, en nattkräm med retinol och en solskyddsfaktor som inte täpper till porerna och du har kommit en bra bit på vägen. Ha tålamod – att se en förändring på huden efter att ha börjat med en ny produkt tar omkring åtta veckor.

5. De byter örngott ofta

Ditt örngott är troligtvis full av spår med smink, döda hudceller, saliv och rester av hårprodukter om du inte har bytat ut örngottet den senaste veckan. Att byta sängkläder ofta kan låta obetydande, men smutsiga sängkläder kan vara en grundorsak till en oren hud.

6. De dricker vatten och håller sig återfuktade

Folk med fin hud lever ofta ganska sunt. Men vi alla känner den som lever på färdigmat och samtidigt har en fin hud, det kommer tyvärr inte att hålla i längden. Att dricka vatten är essentiellt för en generellt god hälsa, men det är också bra för din hud. Drick vatten istället för läsk, och ät mat som innehåller massa vatten i sig.

Med andra ord – ät massa frukt och grönt. Du får inte bara i dig vätska, du får också i dig massor med mineraler och vitaminer som din hud älskar.

7. De kan behärska stress

Okontrollerbar stress kan göra din hud mer känslig och leda till finnar och andra hudproblem. Det är lätt att säga att du behöver sluta att stressa, men, du behöver sluta stressa. Eller iallafall hitta sätt att kunna kontrollera det på.

För att hantera stress när det är som värst hjälper det mycket att få tillräckligt med sömn, att se över så din to-do lista är realistisk för att kunna bocka av punkter, att sätta gränser för dig själv och att prioritera din tid till att hitta på saker du gillar.

Goda vanor ger fin hud

Om inte dessa vanorna redan är inkluderade i din vardag – starta idag!

Börja med att rensa huden varje kväll, och inkludera ett dagligt kosttillskott med kollagen (länk till produkt), använd solskyddsfaktor året runt, rensa upp och sortera bland dina hudvårsprodukter, byt örngott en gång i veckan, drick vatten och undvik stress.

Läs mer om hur kollagentillskott fungerar eller prova BeautyBeans här

Kilder: