Så får du bättre hud med kollagen

Kollagen är det som binder kroppen samman och kan bromsa hudens åldringsprocess. Med åldern tappar huden sin naturliga produktion av kollagen, och resultatet innebär linjer, rynkor och torr hud. För att förebygga detta kan du tillföra kroppen med extra kollagen.

Ordet kollagen kommer från det grekiska ordet «kolla», som betyder lim. Detta är ett protein som ger struktur till majoriteten av kroppen, inkluderat huden.

Kollagen är det som gör så att huden på 18-åringar ser fyllig och spänstig ut. Efter att vi har fyllt 25 år så börjar kroppen att producera mindre kollagen, och vi förlorar ca 1% kollagen varje år. Effekterna ser vi ofta i 30-åren – vi får sakta men säkert flera rynkor, och både torrare och en slappare hud. När vi har blivit 60 år så har vi tappat omkring 35% av kollagenet, något som förklarar de typiska kännetecken på en 60 år gammal hud.

Det är inte bara åldring som gör att vi producerar mindre kollagen. Sjukdom, stress, rökning och solning kan också reducera kroppens produktion av proteinet.

Hjälp kroppen att bevara kollagen

Det finns många sätt att hålla huden yngre på, varav ett av de är att tillsätta ett av det kollagenet som vi tappar, tillbaka till kroppen och samtidigt bevara det kollagen vi har.

Detta skadar kollagenproduktionen:

  • Socker: Socker påverkar kollagenets förmåga till att reparera sig själv. Minimera intaget av tillsatt socker och snabba kolhydrater. (Källa)
  • För mycket sol: UV-strålning kan minska på kroppens kollagenproduktion. Undvik för mycket sol och använd solskyddsfaktor eller produkter som innehåller UV-skydd varje dag. (Källa)
  • Rökning: Av allt det negativa som rökning leder till, så är också reducerad kollagenproduktion en av konsekvenserna. (Källa)

Håll dig borta och undvik det som förstör kollagenproduktionen och du bevarar en fin hud mycket längre. Förutom att ta vara på huden kanske du också vill hitta ett kosttillskott som fungerar.

Naturliga matkällor till kollagen

Kollagen finns bland annat i bindvävnaden i animalisk mat – till exempel i kycking- och grisskinn. En särskild rik källa är benbuljong som tillverkas genom att koka ner benen på kyckling och andra djur.

Gelatin är i utgångspunkt kollagen som har kokats, och har en hög nivå av aminosyror som är nödvändiga för att producera proteinet.

Problemet med naturliga kollagenmolekyler är att de är stora, så om de inte hade brutits ned hade de varit för stora för att kunna absorberas av kroppen.

Fördelar med att ta kollagentillskott

Det finns olika typer av kollagen: Typ 1 verkar på huden, och typ 2 verkar på lederna.

Tillförsel av hydrolyserat kollagen typ 1 förbättrar att:

  • Ge spänst och återfukta huden
  • Strama upp huden
  • Reducera synlighet av rynkor och jämna ut fina linjer
  • Öka kroppens egna förmåga till att producera kollagen

När du jämför och överväger vilket kosttillskott som bidrar till att förbättra huden, så ska du leta efter en högkvalitativ källa av kollagen av typ 1. En av dessa är marint kollagenhydrolysat.

I bra kollagentillskott har kollagenet redan brutits ned, eller hydrolyserats, därför kan detta absorberas mer effektivt av kroppen. Det är den unika och kontrollerade processen där specifika enzymer bryter ner kollagenet till kollagenpeptider som är avgörande för den reducerande effekten mot rynkor som kollagenet ger.

En studie från 2014 visar att kvinnor som tog kosttillskott med hydrolyserat kollagen upplevde förbättring i hudens elasticitet – även fyra veckor efter sista kollagenintaget visade en en signifikant förbättring i huden. Detta betyder att tillskottet inte bara hjälper när du tar det, men också i efterhand.

Detta är samma råvara som vi har i BeautyBeans. BeautyBeans är ett kaffe som innehåller kollagen. Regelbundet intag bidrar till att öka hudens elasticitet, samt jämna ut huden och reducera rynkor.

 

Prova BeautyBeans här

Källor: