Vad är kollagen? Allt du behöver veta om kosttillskottet och vad det gör för din hud

Du känner säkert till att det finns något som heter kollagen i våran hud, men visste du att en tredjedel av allt protein i kroppen och hela 70% av hudens grundstruktur är kollagen? Din huds hälsa är direktkopplat med kollagen.

Kollagen är svårt att få i sig tillräckligt genom en vanlig kost, samtidigt som det är så viktigt för din hud. Låt oss ta reda på vad kollagen är, hur det påverkar huden och hur du kan få i dig kollagen på ett hälsosamt sätt.

Kollagen är en grupp med proteiner som utgör 25% av det totala proteinet i våran kropp. Det finns speciellt i huden, ben, brosk och senor. Det är kollagen som håller kroppen samman.

Det finns hela 28 typer av kollagen, men de vanligaste är typ 1, 2 och 3. Typ 1 och 3 är de typerna kollagen vi hör mest om som är förknippade med hud, hår och naglar, där typ 1 är den viktigaste. Den typen kollagen man hittar i benbrosk och leder är typ 2.

Hur påverkar kollagen vår hud?

Kollagen är helt essentiellt för huden.

I det mittersta lagret av huden, dermis (läderhuden), skapar kollagenet ett nätverk av celler och det är där cellförnyelser sker. Molekylerna i kollagen ger huden styrka och elasticitet – som håller huden samman och motverkar slapp hud och rynkor.

Kollagen bidrar till att hålla huden fast, elastisk och återfuktad. Det är kollagen och elastin som gör att huden ser ungdomlig ut – ju mer kollagen vår hud producerar, desto fastare och fylligare blir den.

Har du sett de släta, fylliga bebiskinderna på en ettåring? Det är på grund av kollagen. Men det håller tyvärr inte för alltid.

Bryter ned mer kollagen än vad vi producerar

Efter att vi har fyllt 25 år så bryter vi ned mer kollagen än vad vi producerar, och vi mister ca 1% kollagen varje år. Vi börjar se ålderstecken som rynkor, linjer och en slappare hud i 30-års åldern.

När vi blir äldre tappar alltså huden sitt naturliga ämne för att producera tillräckligt med kollagen. När du har fyllt 60 år så har du blivit av med ca 35% av kollagenet i huden. För att bevara spänsten i huden behöver du själv tillföra det kollagenet som huden tappar.

Fördelar med att ta kollagen som tillskott

Det är inte bara åldring som gör att vi producerar mindre kollagen. Sjukdom, stress, rökning och solning kan också reducera kroppens produktion av proteinet.

Tillförsel av hydrolyserat kollagen typ 1 förbättrar att:

  • Ge spänst och återfuktning till huden
  • Strama upp huden
  • Reducera synlighet av rynkor och jämna ut fina linjer
  • Öka kroppens egna förmåga till att producera kollagen

Nycklen är att få i sig tillräckligt med kollagen, och det är inte lätt via ett vanligt kosthåll. Livsmedel som kycklingskinn, nötkött och fisk är källor till att få i sig kollagen, men upptaget är inte lika effektivt som upptaget via tillskott.

Problemet med kollagenmolekyler är att de är stora, så om de inte har hydrolyserats är de helt enkelt för stora för att absorberas av kroppen. I bra kollagentillskott har kollagenet redan brutits ned, eller hydrolyserats, därför kan det absorberas mer effektivt.

Av de olika typerna kollagen innehåller de något som heter marint kollagen hydrolysat som har visat att kunna motverka åldring i huden. En klinisk studie visar en signifikant ökning av hudens elasticitet hos en grupp kvinnor i åldern 35-55 år (Proksch et al. 2014).

Förbättrar hudens elasticitet och fuktighet

Kollagenet innehåller också aminosyran glycin, som enligt flera studier förbättrar hudens elasticitet och fuktighet. Det har visats att denna typen av kollagen kan motverka solskador i huden, och reducera synligheten av rynkor.

Detta är samma råvara som vi har i BeautyBeans. BeautyBeans är ett Instant Beauty Coffee med kollagen. Kaffet har en fyllig smak och blandas enkelt med varmt vatten. Regelbundet intag av kollagenkaffe bidrar till att öka hudens elasticitet, samt jämna ut huden och reducera rynkor .

 

Prova BeautyBeans här

Källor: